Werk & Educatie Programma
Als je bij ons woont en je hebt geen werk of school dan neem je deel aan het Werk & Educatie Programma van Maaszicht: WEP. Meedoen is altijd mogelijk omdat er losse modules zijn. De activiteiten worden op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag georganiseerd. Tijdens schoolvakanties is er geen WEP. Wel zijn er dan algemene activiteiten voor alle bewoners. Naast gemeenschappelijke activiteiten is er ook één op één begeleiding, bijvoorbeeld als je gaat solliciteren.
Om je te laten zien wat er mogelijk is op werkgebied worden er bedrijfsbezoeken afgelegd. Zo zijn wij de afgelopen maanden op bezoek geweest bij Qargo Packers, de Heilige Boontjes en de Koekfabriek. Tijdens een werkstage kun je ervaring opbouwen. Ook is het mogelijk om een VCA-, SVH diploma, BHV certificaat of Vorkheftruckdiploma te behalen.
Maaszicht werkt o.a. samen met Mee Rijnmond, Buurtcentra De Mozaïek, De Propellor, De Nieuwe Banier; Heilige Boontjes; de Koekfabriek; De Bakkerswerkplaats; de Dierenbescherming; De Bouwwerkplaats; Carrière Uitzendbureau; Stad in de Maak; TOS (Thuis op Straat); de Servicepoint winkels; Albeda College en Zadkine College.
De Rijwielherstellert
Het Werk & Educatie Programma wordt gegeven door medewerkers van Maaszicht en door vakmensen van buiten. Activiteiten vinden plaats op een locatie op loopafstand. Er is altijd iemand van Maaszicht bij aanwezig.
Voorbeelden van wat je kan leren:
Weerbaar op stage en werk
Je leert sociale vaardigheden. Hoe gedraag ik me in een groep en bij vrienden. Door samen met anderen oefeningen te doen leer je verschillende manieren om met opmerkingen en kritiek om te gaan. Solliciteren en oefenen is ook onderdeel van de training. Voor het volgen van deze module krijg je een certificaat.
Drugs en alcohol
Het bespreken van alle verdovende middelen met de effecten. Je leert wat een verslaving aan middelen is en wat hier vaak aan vooraf gaat. Ook wordt er behandeld hoe je met groepsdruk en met moeilijke situaties kunt omgaan.
Koken en Budgetteren
In deze cursus komen onderdelen als persoonlijke hygiëne, voedselveiligheid, kooktechnieken, gezond eten en budgetteren aan de orde. Het programma richt zich vooral op de periode na het verblijf in Maaszicht.
Smart met Geld
Hier komt budgetteren weer terug met daarbij prioriteiten stellen en keuzes maken. Hoe voorkom ik schulden en hoe los ik deze op? Ook worden onderwerpen als uitkering, belasting, verzekering, bankzaken en studiefinanciering behandeld.
Theater en Zelfpresentatie
In deze module krijg je inzicht in je gedrag op basis van theater. De nadruk ligt op hoe belangrijk je gedrag is voor je maatschappelijk functioneren. De cursus geeft inzicht in: waar ligt mijn focus, wanneer neem ik verantwoordelijkheid, hoe werk ik samen en wat durf ik van mijzelf te laten zien? De module wordt afgesloten met een theaterstuk en een bezoek aan een theater.
Kunst en Cultuur
Bij kunst en cultuur ben je fysiek bezig en maak je kennis met technieken en beeldende mogelijkheden op basis van een thema: kunstenaar of kunststroming. De gedachte erachter is zelfinzicht, nadenken over de eigen plaats in de samenleving, abstract leren denken en ook samenwerken in een team. Museumbezoeken zijn een vast onderdeel.

Fotografie in Beeld
Deze training begeleidt jongeren bij het in beeld brengen van hun leven en functioneren in Maaszicht. De deelnemers leren met hulp van een kunstenaar/fotograaf hun gevoelens en ervaringen vast te leggen in een fotografische compositie. Hierdoor ontstaat een vertaling van innerlijke gevoelens naar beeldvorm. In dit proces wordt de nadruk gelegd op het verkrijgen van inzicht, kwaliteiten, mogelijkheden, interesses en drijfveren.
Activiteiten dagbesteding
Deze module brengt onderdelen van andere modules samen. Zo is er een architectuurroute in Rotterdam of een werkbezoek bij een bedrijf. De dagbesteding werkt samen MEE Rijnmond en de Huizen in de Wijk De Mozaïek, De Propeller en De Nieuwe Banier. Voorts is er samenwerking met Uit je Eigen Stad Rotterdam, Stad in de Maak, Heilige Boontjes, het Albeda College, Centrum 1622 Den Haag en de Feyenoord Matchdays in het kader van het programma ‘’Elke jongere telt’’.
“Ik was gister ook bij de meeting. Ik vond het heel leuk en leerzaam om in
contact te komen met mensen die een andere kijk op het leven hebben dan ik.
Ik heb er veel dingen van opgestoken. Ik heb verteld over wat ik heb
meegemaakt en ik kreeg veel positieve feedback van de groep waarmee ik aan
het praten was. Daardoor heb ik een andere kijk gekregen op mijn situatie.
Dat vond ik heel positief”.
Wilt u doneren?
U kunt een bedrag overmaken naar
NL 58 RABO 0154755915
ten name van Stichting Vrienden Maaszicht.